Verkeerssituatie met lesauto, tram en voetganger

Nieuw vraagtype in het theorie-examen

Vanaf 7 november wordt het theorie-examen voor auto, motor en bromfiets vernieuwd. Vanaf deze datum kunnen kandidaten die deelnemen aan het CBR theorie-examen namelijk een nieuw vraagtype verwachten. Bij dit nieuwe vraagtype moet men het antwoord op de examenvraag op de juiste plaats in de afbeelding slepen.

Vorige maand is dit nieuwe vraagtype met succes getest bij het CBR Examencentra Rijswijk en CBR Examencentra Zwolle. Vanaf november kunnen kandidaten deze “sleepvragen” ook bij andere CBR Examencentra tijdens het theorie-examen verwachten. Vastgesteld is dat bij elk theorie-examen twee sleepvragen opgenomen zullen worden. De inhoud van het theorie-examen blijft verder hetzelfde.

De toevoeging van de nieuwe vraagtype is onderdeel van de modernisering die het CBR aan het doorvoeren is bij de theorie-examens. Daarmee verwacht het CBR dat zij kandidaten nog beter kunnen testen op kennis van de verkeersregels en inzicht in het verkeer.

Naast de toevoeging van dit nieuwe vraagtype is de verwachting dat andere, nieuwe vraagtypen in het theorie-examen zullen volgen. Zo wordt er gesproken over zogenaamde “hotspot vragen”. Bij deze hotspot vragen moeten kandidaten een punt in een afbeelding aanwijzen. Het is nog onbekend wanneer deze vernieuwing ingevoerd zal worden. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid voor kandidaten om door het examen te bladeren. Ook van deze vernieuwing is de invoerdatum nog niet bekend.

Bron: Verkeerspro
Beeldmateriaal: Rijschool 538