Rijbewijs in de toekomst op smartphone

Rijbewijs in de nabije toekomst op je smartphone

In de nabije toekomst je rijbewijs op je smartphone. Kun je het jezelf al voorstellen? Toch is het echt zo. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) werkt momenteel aan de techniek om dit mogelijk te maken.

Een woordvoerder van de RDW vertelt dat rijbewijs app op dit moment nog volop in de ontwikkelfase zit. Bij de ontwikkeling komt een hoop kijken. Zo moet de app vooral veilig zijn, moet het door  alle overheidsdiensten uitgelezen kunnen worden (wat naar alle waarschijnlijkheid ook via een speciale andere app zal gaan gebeuren) en moet de techniek internationaal gebruikt kunnen worden.

“Op dit moment is de hoofdgedachte een speciaal te ontwikkelen app, maar opties voor bepaalde telefoons en operating systemen worden wel onderzocht. Het is nu nog te vroeg om te kunnen zeggen of het eerst voor Android of Apple komt. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen een mobiel rijbewijs kunnen gaan gebruiken.”

Het nieuwe digitale rijbewijs moet een volwaardig alternatief worden voor het huidige plastic rijbewijs en zal straks tevens als identiteitsbewijs kunnen worden gebruikt. De verwachting is wel dat rond 2020 het rijbewijs ook als app beschikbaar zal zijn. Dit als volwaardig alternatief voor het plastic rijbewijs. Of er kosten aan het downloaden van de app zijn verbonden is nog niet duidelijk.

Papieren rijbewijs niet langer geldig

Sinds afgelopen zaterdag is het papieren rijbewijs officieel niet langer geldig. Iedereen is verplicht over te stappen naar een plastic rijbewijs. Op de papieren versie ontbreken namelijk enkele belangrijke echtheidskenmerken die wel op het plastic rijbewijs zitten.

Op dit moment hebben zo’n 300.000 mensen het papieren document nog niet ingeleverd. Zij riskeren een boete van € 90.

 

Bron: NOS