Auto theorie-examen

Het auto theorie-examen bestaat uit twee onderdelen:

 • Gevaarherkenning: 25 vragen waarvan minimaal 13 vragen goed beantwoord moeten worden.
 • Verkeersregels en verkeersinzicht: 30 vragen over verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht waarvan minimaal 35 vragen goed beantwoord moeten worden.

Het motor theorie-examen bestaat uit:

 • 50 vragen waarvan minimaal 44 vragen goed beantwoord moeten worden.
 • Ja/nee vragen, meerkeuzevragen en open vragen.
 • Vragen over wet- en regelkennis, verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek.
Bromfiets theorie-examen

Het bromfiets theorie-examen bestaat uit:

 • 50 vragen waarvan minimaal 44 vragen goed beantwoord moeten worden.
 • Ja/nee vragen, meerkeuzevragen en open vragen.
 • Vragen over wet- en regelkennis, verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek.

CBR theorie-examen

Er bestaan drie verschillende soorten theorie-examens: Het reguliere theorie-examen, het theorie-examen met extra tijd en het individueel begeleid theorie-examen.
Hieronder geven we je meer uitleg over de verschillende CBR examens.

Regulier theorie-examen

Het regulier theorie-examen is het examen waar de meeste mensen voor kiezen. Het regulier theorie-examen vindt plaats in de gemeenschappelijke examenzaal. Aan de door een CBR medewerker toegewezen examentafel / unit legt elke kandidaat individueel het examen af.

De examenvragen worden gepresenteerd op een touch-screen, waarop je tevens de antwoorden dient in te geven.  Het theorie-examen duurt tussen de  20 en 30 minuten. Er is geen geluid beschikbaar bij het regulier theorie-examen.

Extra tijd theorie-examen

Het theorie-examen met extra tijd is met name bedoeld voor mensen die meer lees- en antwoordtijd nodig hebben. Als je dyslectisch bent of wanneer je moeite hebt met lezen is het theorie-examen met extra tijd dan ook zeer geschikt.

Bij het theorie-examen krijg je namelijk 15 minuten extra tijd op de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht, waarbij de examenvragen worden voorgelezen door een computerstem. Dit geldt niet voor het onderdeel gevaarherkenning, omdat je in het verkeer ook correcte beslissingen moet kunnen nemen.

Individueel begeleid theorie-examen

Bij het individueel begeleid examen ben je alleen in een ruimte onder begeleiding van een theoriemedewerker van het CBR. De inhoud van het examen is gelijk aan het gewone examen, maar de vragen worden voorgelezen door een computerstem of door de aanwezige theoriemedewerker.

Het individueel begeleid examen is vooral geschikt als je extra begeleiding nodig hebt, wat vaak voorkomt bij mensen met faalangst of autisme.

Mensen die een in een andere taal dan Nederlands of Engels het theorie-examen willen afleggen kiezen vaak ook voor het individueel begeleid examen. Voor het aanvragen van een extra tijd of individueel begeleid examen kun je contact met ons opnemen.

Inhoud van theorie-examen

Na de aanmelding voor het theorie-examen neem je plaats aan de tafel met het juiste tafelnummer. Hier leg je je ID bewijs / paspoort op tafel en voer je je reserveringsnummer in. Controleer goed of je e-mailadres klopt. Vervolgens start je het examen.

 • Het examen neem je af in een eigen unit met behulp van een touchscreen
 • Het examen duurt ongeveer 20-30 minuten
 • Voordat het examen begint krijgt je eerst uitleg en een oefenvraag
 • Tijdens het examen krijg je meerkeuzevragen, ja/nee vragen en invulvragen
 • Zolang de tijdbalk loopt kun je de examenvragen beantwoorden
 • Indien je niet binnen de gegeven tijd een antwoord invoert is de vraag automatisch fout
 • Minimale leeftijd theorie-examen

  De minimum leeftijd voor het afleggen van het theorie examen auto (B) is verlaagd naar 16 jaar en het theorie examen bromfiets (AM) naar 15,5 jaar.

 • Uitslag theorie-examen

  Direct na afloop van het examen krijg je de uitslag op het scherm te zien. Je hebt na de uitslag even de tijd om de fout beantwoorde vragen te bekijken

 • Geldigheidsduur theorie-examen

  De geldigheidsduur van het theorie examen auto (B) en bromfiets (AM) is verlengd tot 1,5 jaar. Voorheen was je theoriecertificaat maar 1 jaar geldig.

 • Voorbereiden theorie-examen

  Je moet vanzelfsprekend goed voorbereid zijn voor het theorie examen. Tijdens onze theoriecursus leer je alles wat je moet weten voor het examen.

THEORIE IN 1 DAG + CBR THEORIE-EXAMEN!

BINNEN 24 UUR DE SNELSTE CBR EXAMENDATUM

Van € 99,-
NU VOOR € 69,-

* Excl. € 49,99 CBR examen & administratie kosten